Gaat de hypotheekrente omhoog?

Vandaag (donderdag 27-10) kwamen de eerste berichten binnen over hypotheekrente verhogingen. Gaat om hele kleine aanpassingen van bijvoorbeeld een verhoging van 0,08% op het 10-jaars tarief bij Hypotrust, maar het is een stap(je) en zou een voorbode kunnen zijn voor verhogingen bij andere banken.

Hoe groot die kans is blijft koffiedik kijken. Want als je af gaat op onderbuikgevoel dan is het vrij logisch: de rente staat nu al zo lang historisch op haar dieptepunt, stijging lijkt alleen om sentimentele redenen al logisch. Maar diverse economen zeggen juist dat de rente feitelijk nog verder zou kunnen dalen, of op zijn minst gelijk zal blijven.

Het leuke aan het hypotheekvak is dat iedereen gelijk heeft. Vooral achteraf terugkijkend. Maar wat moet je nu als consument doen, moet je nu reageren en hoe dan ?

Juist nu een huis kopen? Vanaf 1 januari a.s. mag je immers minder lenen (101% van de marktwaarde i.p.v. 102%) en die verdomde rente staat zo laag. Ja, maar daarom zijn de huizen nu ook zo duur. En zou een rentestijging misschien ook een effekt hebben op de koopsommen van woningen?

Juist nu je hypotheek omzetten? Naar een lagere rente met boete of rentemiddeling zonder boete? Een andere aflossingsvorm? Extra aflossen ? Of oversluiten naar een andere bank? En hoe zit dan dan fiscaal ?

Vragen, vragen, vragen. De enige manier om tot een juist antwoord te komen is: laat een duidelijke inventarisatie maken van de huidige situatie en laat alle alternatieven voorrekenen en neem daarna pas een beslissing. Laat dat werk nou eens niet doen door je eigen bank of de tussenpersoon die je je hypotheek heeft aangeraden, want die hebben belangen die wel eens anders kunnen liggen dan jouw belang.

Vraag zo’n inventarisatie bij Assuplus: gegarandeerd onafhankelijk van welke bank of verzekeraar dan ook, bijna 40 jaar ervaring op hypotheekgebied en met een redelijk tarief. Voor verdere informatie: info@assuplus.nl

 

Posted by:

Ron van Vugt

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

 

Back to Top

Clef two-factor authentication