De gewijzigde regels voor 2017 voor het kopen van een bestaande woning:

 • maximale financiering is mogelijk tot 101% van de getaxeerde woningwaarde, mits uw inkomen voldoende is
 • voor energiebesparende voorzieningen die u mee wil financieren geldt een grens van 106%
 • de rest van de kosten dient (aantoonbaar!) uit eigen middelen te komen
 • maximale hypotheek op basis van inkomen is naar beneden bijgesteld
 • soms: soepeler regels voor ZZP’ers en zelfstandigen
 • fiscale rente aftrek met 0,5% beperkt als u in de tariefsklasse 52% Inkomstenbelasting valt
 • maximale koopsom met Nationale Hypotheekgarantie is € 245.000,=. De maximale hypotheek is dan 101% ofwel € 247.450,=
 • De starterslening is ingrijpend gewijzigd en in de meeste gevallen niet meer interessant

Bovenstaande punten zijn de meest ingrijpende wijzigingen.

Natuurlijk is het van enorm groot belang om u goed te laten voorlichten voor u een huis gaat kopen, zeker als dit voor de eerste keer is.

Denk ook aan onze tips: http://assuplus.nl/hypotheken-aanvragen-webcamadvies/10-gouden-hypotheek-tips/

Voor het verkrijgen van hypotheekadvies kunt u 3 verschillende wegen bewandelen:

 • u heeft geen behoefte aan advies en kan de hypotheek helemaal zelf regelen. Dit heet execution only, en deze methode is slechts bij een beperkt aantal geldgevers mogelijk. Sommige banken laten u eerst een soort van “examen” doen voor u een dergelijke hypotheek mag aanvragen. Deze methode raadt ik alleen aan aan ervaren huizenbezitters met de nodige kennis van de materie. Het is wel de goedkoopste vorm: de bank zal u alleen offertekosten in rekening brengen, reken op maximaal € 500,=
 • de 2e optie, en tot nu meest voorkomende optie is: advies- en bemiddeling bij 1 adviseur. Nadat de adviseur het advies op papier heeft gezet zorgt hij ook voor de uitvoering. Regelt de offerte, verzamelt de benodigde stukken en houdt de tijdlijn in de gaten. U heeft 1 aanspreekpunt, maar bent duurder uit dan in de andere versies. Gemiddelde fee bedrag voor deze dienst ligt rond de € 1.500,=, met uitschieters naar boven tot wel € 3.000,=.
 • Niet helemaal nieuw in 2017, maar wel uitermate succesvol: u wil wel advies, maar kan de hypotheek daarna wel zelf aanvragen bij een bank van uw keuze. Het advies komt dan in de vorm van een gedegen rapport, nadat er eerst een grondige inventarisatie is gedaan. U krijgt advies over de mogelijkheden op basis van uw inkomen (nu en eventueel na pensionering), het onderpand, de soorten hypotheek, rentevast periode, maandlast zowel bruto als netto, bijkomende kosten voor verzekeringen en het geheel wordt eventueel toegelicht in een persoonlijk gesprek. Met het rapport gaat u vervolgens naar een bank van uw keuze om dat advies voor elkaar te maken. Assuplus biedt deze optie aan en kan u in kontakt brengen met bemiddelaars die hiervan hun specialiteit hebben gemaakt.  Vergelijk deze werkwijze met die van een huisarts en een apotheek. De adviseur is de huisarts: stelt de diagnose en geeft advies over hoe verder, de bemiddelaar is de apotheek: hij voert het advies uit en geeft u de medicijn in de vorm van de gevraagde hypotheek offerte.  Kosten verschillen uiteraard per adviseur. Assuplus rekent voor het advies een vast bedrag van € 595,= en kent goede en ervaren bemiddelaars die voor de offerte en de afhandeling ervan ook € 595,= vraagt, samen wordt dan het hele advies- en bemiddelingstraject uitgevoerd voor een bedrag van € 1190,=. Beide bedragen zijn overigens fiscaal aftrekbaar.

Meer informatie nodig? Laat Assuplus kontakt met u opnemen voor een persoonlijke toelichting:

Back to Top

Clef two-factor authentication